donderdag 24 januari 2013

Dierck van Royckoert, Leuven textile producer. Leonardus de Rocourt, Liège textile producer.

Documents have been retrieved further unravelling the roots of the Recourt family. Apparantly in 1639, Dierick van Roykcoert was sweared in as a "Poorter" allowing him to professionally become a textile producer in Leuven. This charter also states he was born in Halen and that his father was named Dierck. He therefore most likely is the oldest son of Dierick van Rockourt, second generation of the Recourt alias Roucourt family.















Transcription: Item in presentie der heere schepenen van Loven naerbeschreven gestaen Dierck van Royckoert soone Diercx geboren van Haelen laeckemaecker van sijnen stijl, is geworden innegeseten poirter deser stadt Loven, ende heeft daer toe gepresteert den behoirlijcken eedt… …..”, 1 sept. 1639

As already discussed previously, his grandfather Theodricus de Rocourt was a shoemaker in Hasselt and he deceased in 1583. Current results provide additional support that the origin of the family name lays in the Liège area, most likely Rocourt village. A number of putative family members could be retrieved at the Liège archieve being citizens of Liège. These include: (i) Lambertus de Rocourt and his wife Anne de Bernimollin (1580). This may have been the brother of Theodricus at Hasselt. (ii) Leonardus de Rocourt, textile producer at Liège and married to Marrie de Molin. Leonardus deceased at about 1581. Apparantly, he had the same profession as Dierck in Leuven, which may also point to a family relationship.

The next step will be searching for additional traces of Theodricus de Rocourt (Dierck) in the Hasselt archive.


Dierck van Royckoert, lakenmaker sinds 1639 te Leuven. Leonardus de Rocourt, lakenwever te Luik (tot 1580). 

Recentelijk zijn er wederom documenten achterhaald die betrekking hebben op de oorsprong van de familie Recourt alias Roucourt. Allereerst betreft het Dierck van Royckoert. De Leuvense schepenakte is hierboven weergegeven en vermeld dat Dierick op 1 sept. 1639  poorter van Leuven werd. Men noteert uitdrukkelijk dat hij in Halen geboren is. Hij is lakenmaker en zoon van Dierick. Theodoris van Roucoer is in februari 1635 te Leuven getrouwd met Joanna Verwijst op 7 juni 1636 krijgen zij één zoon Joannes Roucourt, die plebaan van de St. Goedele Kathedraal te Brussel is geworden. Ook op basis van testament gegevens, kunnen we vaststellen dat het de oudste zoon van Dierick van Rockourt uit Halen betreft.
Zoals eerder gevonden in het Rijksarchief van Luik, heette de vader van de Halense Dierick (Theodorus) van Rockourt zeer waarschijnlijk Theodricus de Rocourt. Hij was schoenmaker te Hasselt en na zijn overlijden in 1583, werd zijn broer Lambertus de Rocourt voogd van zijn drie-jarige zoon. In dezelfde Luikse archieftoegang is meer informatie over Lambertus de Rocourt gevonden: 

28  mei 1580: Lambertus de Rocourt echtgenoot van Anne de Bernimollin, is voogd van Wilhelmus (8 jaar) en Catharina (6 jaar), Maria en Antonius, kinderen van wijlen Joannes Thonnon de Bernimollin en Marie de Salme. Anne de Bernimollin is tante van de kinderen.

Er zijn meer mogelijke Luikse familieleden achterhaald waaronder Leonardus de Rocourt.

14 juni 1581: Clementia ( 4 jaar) en Gertrudis (2 jaar), kinderen van wijlen Leonardus de Rocourt "drapparij et cuus Leodien" (lakenwever, poorter van de stad Luik) en van Marie de Mollin. Voogden Joannes de Rocourt is gehuwd met de weduwe, en Egidius de Fleron is een bloedverwant van de moeder.

Het vergelijkbare beroep lakenwever/lakenmaker van Leonardus de Rocourt te Luik met Dierck van Royckoert uit Leuven is opvallend en wijst wellicht naar een familieverband.  Dit zal verder worden onderzocht, maar we beginnen met verdere sporen van Theodricus de Rocourt in het RA Hasselt. Hij is de waarschijnlijke verbinding tussen de nakomelingen in Halen/Leuven/Diest/Dordrecht en de voorvaderen uit Luik.

Nu, terugkijkend naar de namen van de eerste DTB generatie -kinderen van Anna Stas, Maria Claes & Theodorus van Rockourt- lijkt het veel logischer om te zoeken richting de naam Rocourt in plaats van Roucourt, Roechout (Sint-Truiden), Roeckaerts etc .... Zie hier het overzicht.  In 1982/83 was er reeds discussie over de wortels van de familie. Dhr Recourt had door zijn speurwerk de eerste generatie in Halen gevonden en dhr Rikkoert adviseert hem in onderstaande brief om verder te zoeken in de regio Luik.
























We spannen ons in om hun ideeën en werk te voltooien :-)