zaterdag 9 februari 2013

Nieuwe stamouders: Theodricus de Rocourt en Elisabeth de Brabant.

English summary: The birth certificates of two additional children from Dirk van Rockourt and his first wife Anna Stas were retrieved from the Hasselt archive (Belgium Limbourg). These are Elizabetha Roeckets (baptized Hasselt, 9 November 1604) and Johannes Roeckerts (baptized Hasselt, 4 November 1605). Therefore, it is now very likely that the Recourt alias Roucourt families originate from Theodricus de Rocourt (shoemaker) and Elizabeth de Brabant, who also lived in Hasselt. Most likely, Theodricus came from Liège and his son Dirk was born around 1580 (see previous blog). Untill now, no other children could be found, so probably when Theodricus died in 1583 he was a young adult. In the Herk-de-Stad archive, the most likely birth certificate of Anna Stas (January 1576) was found. Her father Tilmany died in 1577. Next step will include a more detailed analysis of the Hasselt archive, to find additional documents concerning shoemaker Theodricus and his wife Elisabeth.


In een vorige blog is besproken dat Theodrici de Rocourt op driejarige leeftijd twee voogden kreeg toegewezen. Dit gebeurde in 1583 na het overlijden van zijn vader Theodrici de Rocourt, die schoenmaker was te Hasselt (Belgisch Limburg). De voogden waren Lambert de Rocourt, zijn oom uit Luik en Jacobus de Brabant, zwager van zijn vader. Maar, is deze Hasseltse Theodrici daadwerkelijk dezelfde als stamvader Theodricus (Dierick) van Rockourt uit Halen, getrouwd met Anna Stas?

Sindskort is het Belgisch Doop-Trouw en Begraaf archief online beschikbaar, waardoor gericht zoeken een stuk eenvoudiger is geworden. En ja hoor, in het register van de Sint-Quintinus parochie zijn twee aktes gevonden die aantonen dat Anna Stas en Theodrici minstens twee kinderen te Hasselt hebben laten dopen.










boven: doopakte (ref 1) Elizabetha Roeckets, Hasselt 9 november 1604. Dochter van Theodorici en Anne Stas. Zij is waarschijnlijk in 1614 te Halen verdronken.










boven
: doopakte (ref 2) van Johannes Roeckerts, Hasselt 4 november 1605. Zoon van Theodorici en Anne Stas.


De achternaam blijkt verbasterd, maar we mogen aannemen dat het de stamouders van de families Recourt en Roucourt betreft. De huwelijksakte van Dirk en Anne is nog niet gevonden. De naam Stas komt meermaals voor in de doopregisters van Hasselt, maar ook in de registers van Herk-de-Stad en Luik. De naam Anna Stas komt reeds begin 16de eeuw voor in Herk-de-Stad en haar geboorteakte als dochter van Tilmany Stas is waarschijnlijk gevonden (ref. 3 en 4).


Vergelijkbare verbasteringen van de familienaam Rocourt vinden we in het dooparchief van Borgloon. Het echtpaar Andreas Rouchaerts alias Rocaerts alias van Rocourt & Elisabeth van IntBrouck krijgen in de periode circa 1630-1645 meerdere kinderen, waarvan de achternaam sterk varieert. Hieronder twee voorbeelden:









boven: doopakte Elisabetha (8 november 1633), dochter van Andrea Roeckarts en Elisabeth. Doopgetuigen: Johannes Roeckarts (Roukarts?) en Maria ab IntBrouck. (Waarschijnlijk is Elisabetha in 1636 overladen, ref. 5). Mogelijk is  Johannes de zoon van Dirk en Anna, geboren in 1605 te Hasselt. In 1650 vinden we Dierick van Roucourt en Jan van Roucourt als getuigen bij een erfenisverdeling te Tienen (notaris Hermans-Festaerts). Wellicht zijn dit beiden zonen van Dirk en Anna Stas? (zie hierna detail)





boven: doopakte Elizabeth (19 juli 1637), dochter van Andreas van Rocourt en Elisabeth van Intbrouck.

In het register van Hasselt vinden we nog een aanwijzing dat er verbanden zijn: de doop van Theodoricus van Brabant, zoon van Leonardi en Agnetis Greven op 10 mei 1605 (zie hieronder en ref. 6). Opvallend is dat zowel bij de doop van Elizabetha Roeckers als bij Theodoricus van Brabant één van de doopgetuigen uit de familie Prijs komt. Theodoricus van Brabant is waarschijnlijk verwant aan Elisabeth de (van?) Brabant, echtgenote van Theodricus de Rocourt.



  









In het huwelijksregister van Herk-de-Stad vinden we de huwelijksacte van Thomas Prijs en Marie Stas gedateerd op 13 juli 1604. Waarschijnlijk was deze Thomas Prijs doopgetuige bij Elisabeth Roekers (1604), dochter van Anna StasMarie Stas was waarschijnlijk doopgetuige bij Johannes Roekerts (1605), zoon van Anna Stas.
















De naam de Rocourt komt veelvuldig voor in de parochieregisters van Luik. Het wordt nu toch wel langzaam maar zeker duidelijk dat de route van Luik via Hasselt naar Halen heeft geleid. We gaan verder onderbouwen, maar stellen nu alvast de nieuwe stamouders van de Nederlandse familie Recourt (+varianten) en de Vlaamse familie Roucourt voor:

Elisabeth de Brabant en Theodricus de Rocourt, waarschijnlijk beiden uit Luik, periode circa 1550-1585.


Referenties

De hierboven getoonde doopaktes van de St. Quintinus parochie te Hasselt zijn transcripties van latere datum. De originelen blijken ook digitaal beschikbaar:

(1) Doopakte Elizabetha Roeckers (Hasselt, 9 november 1604)




(2) Doopakte Johannes Roeckerts (Hasselt, 4 november 1605)














(3) De waarschijnlijke doopakte van Anna  (Herk-de-Stad, St. Martinus parochie, 18? januari 1576), echtgenote van Dirk van Rockourt uit Halen en dochter van Thilmany Stas. Haar broer Johannes Stas is op 3 juni 1574 te Herk-de-Stad geboren. De moeder wordt in beide akten niet vermeld.












(4) De overlijdensnotitie van Tilmany Stas, waarschijnlijke vader van Anna (Herk-de-Stad, St. Martinus parochie, 21 juni 1577). De zoon van Dirk van Rockourt en directe voorvader Tilmannus is waarschijnlijk naar hem vernoemd. 














(5)  Overlijdensnotitie twee kinderen van Andrea Rocarts te Borgloon (17&18 augustus 1636). Blijkbaar heerste er in 1636 een pestepidemie te Borgloon, want er zijn veel "peste" notities achter de namen.
















(6) Originele doopakte Theodoricus van Brabant (Hasselt, 10 mei 1605)





***