zaterdag 14 juli 2012

Theodricus de Rocourt uit Hasselt

English summary: in the archive of Liège, a 1583 document was retrieved by FamilyResearch describing Theodricus de Rocourt at the age of three. Since his father Theodricus, shoemaker, died at Hasselt, two guardians were appointed including Lambertus de Rocourt, his oncle. This document strongly suggests that we have finally retrieved the origin of Theodorus (Dierick) van Rockourt, current founding father of the family Recourt and Roucourt. These findings may point towards Rocourt village, a suburb of Liège, as the origin of the family name. To be continued ...

De speurtocht naar de wortels van Vlaamse familie Roucourt en de Nederlandse familie Recourt heeft een nieuwe wending gekregen. In het archief van Luik is door FamilyResearch een akte uit 1583 achterhaald waarin Theodricus de Rocourt uit Hasselt wordt vernoemd. Zie de scan en transcriptie hieronder:



"Dedimus Theodrico etatis trium annorum ant circiter filio q(uondam) Theodrici de Rocourt califex oppidi Hasseltem et Elysabete sup(er)stitis coniugum dum ipse Theod. viveret .... eandem matrem absentam necnon Lambertus de Rocourt patruum & Jacobus de Brabantia sororum dicti quondam Theodrici patris presentes"

Vrije vertaling: Er worden twee voogden aangesteld voor Theodricus de Rocourt (drie jaar oud), zoon van wijlen Theodricus, schoenmaker, en diens echtgenote Elisabeth. Het gaat om Lambertus van Rocourt, de oom van Theodricus, en Jacob van Brabant, zwager van de overleden vader.
Als deze Theodricus de Rocourt, geboren in 1580 te Hasselt(?), dezelfde is als de stamvader Theodorus van Rockourt alias van Roucourt uit Halen, dan zijn we op een heel ander spoor beland dan Sint-Truiden. Het is in ieder geval de enige keer dat er een Theodricus voor 1600 is gevonden, want ondanks alle pogingen is dit in Sint-Truiden etc. nog niet gelukt. De kans is aanzienlijk dat het Hasselt spoor goed is: stamvader Theodorus van Rockourt had een dochter van 12 in 1614 en hij zou dus circa 22 zijn geweest bij haar geboorte.  

Waar leidt het Hasselt spoor mogelijk heen?

Een eerste scan van de Geneanet databank toont rond 1700 Lambert Rocourt en zoon Theodore Martin Rocourt in de genealogie van Francis de Stordeur. Beiden afkomstig uit Luik, waar ook het dorp Rocourt is gelegen. Via de bibliotheek van Geneanet vinden we een zekere Lambert de Rocourt in de eerste helft van vijftiende eeuw te Luik. Rietstap meldt een wapenschild van deze Luikse familie: "D'argent seme de fleurs-de-lys de gueules; au canton du meme". Rode Franse lelies op een zilveren ondergrond met een rood kwartier linksboven.

Zie een fragment van de Genealogie van Harduemont (Jaques de Hemricourt, pag. 85 ref 1)



 
Blijkbaar is ene Henry de Rocourt (ca 1350) de eerste naamdrager, afkomstig uit het huis van Harduemont en verwant aan de familie de Thilice. [Met wortels in het geslacht Dammartin] Zijn zoon Arnoul (Arnold) de Rocourt trouwde volgens de tekst hierboven met een dochter van Louis Braibechon de Mirmorte en zij kregen meerdere kinderen.
De genealogie is uitgewerkt door C. Borman en E. Poncent, met de nodige commentaren in de complementaire noten (ref. 2). Zie hieronder de scans van de relevantie pagina's.
Genealogie Harduemont  voortkomend uit het huis van Warfusée met als nakomelingen Henry en Arnoul (zoon) de Rocour(t).  Arnoul en NN de Braibechon de Milmorte hebben nakomelingen gekregen.
Genealogie van de familie Warfusée, voorkomend uit het Franse huis Donmartin alias Dammartin.




Wordt vervolgd



Referenties
(1) Miroir de Nobles de Hesbaye (1102-1398). Genealogy de Harduemont pp 85. Jacques de Hemricourt (Bruxelles 1673, pdf file: google books)
(2) Oeuvres de Jacques de Hemricourt (C. de Borman & E. Poncent). Tome 2, Codex diplomaticus & Tableaux genéaloqiques. L'Academie Royal de Belgique (Bruxelles, 1925). Harduemont: pp 241 & 428, Warfusée: pp 395 & 482-488. Pdf file: weblink