zondag 9 januari 2011

Genetische Genealogie 2: testkits van Family Tree en Ancestry

Beide Y DNA sampling kits zijn gearriveerd. De kit van Family Tree DNA arriveerde op 7 januari 2011 (verzonden op 16 december) en de kit van Ancestry kwam op 8 januari (verzonden op 13 december). Ik had net een dag of wat daarvoor een maitje gestuurd, waarbij Ancestry aangaf dat de kit vaak wat langer bij de douane kan zijn, dus svp nog 7-10 dagen wachten. Totaal kan het dus een maand duren, maar de kerstdagen etc zitten er tussen.

Family Tree DNA kit

Een Y-67 kit aangevraagd die bestaat uit 3 swab kits en 3 met vloeistof gevulde plastic flesjes.


Op de foto hierboven zie je nog 1 schraper verpakt en twee flesjes zijn al gevuld. Minimaal 4 uur tussen het schrapen en de handleiding is duidelijk.



Ik ben gestart op vrijdagavond, vervolgens zaterdagochtend en zondagochtend voor het eten en drinken, zoals aangegeven. Het zijn echte schrapertjes, maar pijnloos. De eerste kwam wat lastig uit de verpakking, het bovenste gedeelte de schraper liet los en er weer voorzichtig opgeduwd zonder aan te raken. Bij de andere twee eerst de verpakking langszij helemaal opengeknipt.

Alle 3 de monsters in de retourenveloppe inclusief het ingevulde formulier (aangegeven dat ik al betaald heb) en het getekende groene "Release Form". Hiermee geef je toestemming -mochten er DNA overeenkomsten zijn- dat het emailadres wordt vrijgegeven. Heb ik geen probleem mee, graag zelfs want dat is toch de bedoeling, overeenkomsten vinden?




Blijkbaar bewaart Family Tree het DNA 25 jaar zoals aangegeven in de begeleidende brief.



Family Tree DNA heeft zijn eigen laboratoriumfaciliteiten en personeel. Een gecertificeerd laboratorium.



Ancestry DNA kit (Y-46)


 Principe is hetzelfde als bij Family Tree, met de volgende verschillen:

- Je kunt 3 samples op hetzelfde moment nemen. Wacht circa 30 minuten na je eten om verontreiningen te voorkomen (FT DNA, 60 minuten). Het zijn geen scrapers maar een soort wattenstaafjes voor de binnenkant van de linker, rechter en voorkant van de binnenkant van je wang/mond. 30 seconden is voldoende (FT DNA 60 seconden). De staafjes gaan niet in een potje maar moeten ca 30 minuten drogen en dan in de enveloppe.
- Er worden 46 markers getest in plaats van 67.
- Er zit geen Consent Agreement bijgesloten, terwijl dit wel staat aangegeven
- Er zit een coupon bij waarmee je bij het postkantoor de frankering kunt regelen (maar die blijkt niet meer geldig)
- Er word aangegeven dat na ontvangst het maximaal 4 weken duurt voordat de testresulaten er zijn.

De testen van Ancestry.com worden uitgevoerd door Sorenson Genomics, ook een gecertificeerd laboratorium.


Family Tree of Ancestry, welke is beter?

Te vroeg om daar iets over te zeggen. Ik zal deze sectie in de loop van de tijd updaten en nieuwe blogartikelen maken. Ik kan ook nog niet zeggen of de 67 DNA markers test van Family Tree meer informatie gaat geven dan de 46 DNA marker test van Ancestry. Op de Ancestry website lees ik het volgende:

"It's not as simple as -more markers equal better results-. After 45 - 50 markers, you would need a test consisting of 100 markers or more to significantly narrow the Most Recent Common Ancester range"

We zullen zien of deze zin klopt, zal blijken uit de resultaten en ik moet me dan nog wat verder in de theorie inwerken. De kosten van de FT 67 waren circa 20% hoger dan de Ancestry 46 kit.

wordt vervolgd